Aansluitingen en bekabeling

De specifieke bekabeling voor jouw toepassing hangt af van het apparaat wat je op de GPS ontvanger aan gaat sluiten.  We geven hier een voorbeeld van het aansluiten op een laptop voor een route navigatie systeem.

Andere toepassingen, zoals het aansluiten op een PDA (organiser met b.v. tomtom software), een APRS print enz. enz. wordt tzt toegevoegd.

Antenne

Om te beginnen enige informatie over de antenne aansluiting.  Op de module zit een haakse MCX (ook wel OCX genoemd) connector.  Dit is een redelijk stevige klikverbinding, met goede specificaties tot ca. 5 GHz.

Als je een antenne hebt met een MCX/OSX connector er aan kun je die direct gebruiken.  Boor op de juiste plaats in het kastje tegenover de connector een gat.  Als je al een antenne hebt met een ander type connector, b.v. een BNC moet je een verloopkabeltje maken of kopen.  Wij bieden een kabelkit aan waar een teflon coaxkabeltje in zit met aan een kant een aangekrompen MCX connector die in het moduul past.  Daarmee kun je een verloop maken naar bijvoorbeeld een BNC connector voor je antenne.

In het Strapu kastje wat wij aanbieden is genoeg ruimte om een BNC chassisdeel in te monteren.  Het coaxkabeltje uit het kabelkitje kun je dan gebruiken om de module op dat BNC chassisdeel aan te sluiten.  Het BNC chassisdeel is overigens niet meegeleverd in het pakket.

De middenpin van de MCX/OSX connector kan 5V voeren voor een eventuele aktieve antenne.  Op de print is een "ant" jumper aanwezig, plaats deze jumper voor een aktieve antenne en verwijder deze jumper voor een passieve antenne.

Voeding en RS232 interface

DB-9 connector pinout.

 contact  richting (GPS)  signaal   niveau  omschrijving
1 uitgang CD  RS232   draad selecteerbaar 1PPS 
2 uitgang TXD RS232 NMEA data poort uitgang
3 ingang RXD RS232 NMEA data poort intgang
4       niet aangesloten
5 beide ground 0 V massa of ground
6 uitgang DSR RS232 draad selecteerbaar 1PPS
7       niet aangesloten
8 uitgang CTS RS232 draad selecteerbaar 1PPS
9       niet aangesloten

In RS232 termen is de GPS een "modem" apparaat, wat betekent dat je een normale 1:1 modem kabel (DB9male - DB9female) kunt gebruiken om de GPS op een PC aan te sluiten.

Als je de 1PPS (Puls Per Seconde) puls wilt gebruiken voor zeer nauwkeurige tijd synchronisatie van de computer moet je een draadje leggen op de print tussen de punten "ps" en 1, 6 of 8 al naar gelang de driver software vereist.

De DB-9 connector is in principe niet nodig - alle aansluitingen zitten ook op de RJ45 connector.  Op de voorgebouwde printen is de DB9 connector dan ook niet gemonteerd, maar los meegeleverd. 

RJ45 connector pinout:

 contact   richting (GPS)    niveau   omschrijving 
1 uitgang RS232 1 PPS signaal op RS232 niveau. 
2 uitgang RS232 NMEA data poort uitgang.
3 ingang RS232 NMEA data poort ingang.
4 uitgang TTL 10 kHz blokgolf gelockt aan GPS. 
5 ingang RS232 2e serieele poort voor DGPS ontvanger. 
6 uitgang TTL 1 PPS signaal op TTL niveau.
7 beide ground massa of ground, zowel voor RS232 als voor de voeding. 
8 ingang voeding   afh. van jumper SW5: +5V gestab. of +10 tot +25V ongestabiliseerd.   

 

Bekabeling

Ga verder naar de Bekabeling pagina.

Home